Bezoek het Californische San Francisco: The Golden City
Als je een rondreis door West-Amerika boekt is San Francisco een bestemming die ongetwijfeld in de reisroute is opgenomen. Je hebt waarschijnlijk al wel een beeld van deze stad, maar San Francisco is zo veel meer dan The Golden Gate Bridge, Alcatraz en Chinatown. Dit artikel zal uitwijzen dat je een fascinerende historische stad te wachten. Een stad die ‘Europees’ aandoet maar in de Amerikaanse geschiedenis geëtst is. Lees maar waar de ‘steep streets’ je heenvoeren. Onderaan de pagina vind je een overzicht van reisorganisatise die rondreizen inclusief San Francisco aanbieden.
San Francisco – historische highlights
Je zou San Francisco zo in Europa neer kunnen zetten; niemand die het zou opvallen dat er een Amerikaanse stad binnen is komen waaien. San Francisco heeft dan ook een onmiskenbaar Europese air, met de Golden Gate Bridge die omfloerst is door Iers aandoende mistflarden, de steile trambanen die aan Lissabon doen denken en Fisherman’s Wharf waar Pier 39 de zonnebank lijkt van kolonies zeeleeuwen zoals je die ook in Europa ziet luieren.
San Francisco zit in de top 15 van historische Amerikaanse steden. Dat is best bijzonder want behalve in Boston, Charleston en nog een paar kleinere steden vindt men vooral moderne maar zeker veel 20e eeuwse architectuur in de USA. San Francisco heeft niet alleen haar ligging aan de westkust mee, maar ook de enorm hellende straten en dus historisch bouwschoon. Deze stad korter dan drie dagen bezoeken, zou zonde zijn.
Een roerige historie
De stad heeft een kleurrijke geschiedenis. Spaanse verkenners vestigden hier het militaire Presidio en de Mission San Francisco de Asis. Een van de eerste plekken waar Europeanen op de Amerikaanse westkust neerstreken en bleven. In 1848 won Amerika de Mexicaans-Amerikaanse oorlog en werd San Francisco een Amerikaans stadje. Dit stadje zou uitdijen door de meteen daarop uitbrekende Gold Rush die zo’n beetje elke gelukzoeker naar het westen deed trekken. Dat deed de handel goed in de stad, met Chinese immigranten, de vesting van de Wells Fargo Bank en de oprichting van Levi Strauss & Co.
Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kreeg San Francisco de bijnaam ‘Paris of the West’. En na de aanval op Pearl Harbour in de tweede wereldoorlog groeide San Francisco snel uit tot een enorme havenstad. Vanaf de jaren zestig was San Francisco ‘eigendom’ van de hippies en leek de stad één groot kunst- en muziekfeest met een aura van vrijheid en liefde.